VAKERMORE.HUMagyarRomani
KezdőlapRomungró kisokosSzótanuló játékLeckékKépeslapokKapcsolat

Kezdőlap

Kedves Látogató!

Ez a weboldal a romungró nyelvjárást kívánja népszerűsíteni és megismertetni a tanulni vágyókkal. Az oldalt ketten szerkesztjük: két barátnő, egy roma és egy nem roma, akiknek nem mindegy, hogy ma Magyarországon ez a cigány nyelvjárás szinte feledésbe merült és közben pedig lassan a kihalás szélére került. Szinte alig van ma olyan falu vagy város, ahol a legfiatalabbak még beszélik a nyelvet. Ha pedig a gyerekek már nem beszélnek cigányul, az ő gyerekeik sem fognak, az unokáik sem, és a dédunokáik talán már azt sem fogják tudni, hogy valaha valaki is beszélt a családban cigányul. Talán eljön majd az a generáció, amelyik ha tehetné, büszkén felvállalná a cigány nyelvet és felteszi majd magának a kérdést, hogy vajon milyen nyelvet beszéltek az őseim. Ez a weboldal nekik készült és mindenki másnak is, akik már most felismerték a romungró nyelvjárásnak az értékét és szeretnének többet megtudni róla.

Mivel nincs a romungró nyelvjárásnak egy sztenderd változata, tehát egy általánosan elfogadott normája, ezért vettük a „bátorságot“, és a magyar ábécét használtuk a leírására. A magyar nyelv szabályait azonban figyelmen kívül hagyva a magyar jövevényszavakat úgy írjuk le, ahogy ezeket kiejtjük vagy pedig a magyar nyelvjárási alakjukat vesszük alapul, például vígo „vég“ és kípo „kép“ szavakat írunk végo és képo helyett, kiráji „király“ és osztáji „osztály“ szavakat királyi és osztályi helyett, rádijóvo-t „rádió“ rádióvo helyett vagy vebódalo-t „weboldal“ weboldalo helyett. Mivel szeretnénk a romungró nyelvjárást a lehető leghitelesebben bemutatni, másokkal ellentétben nem fogunk új „cigány“ szavakat kitalálni a magyar jövevényszavak helyett, mint mondjuk dumalo góno „hátizsák“, ahol a dumalo „hát“-at jelent a góno pedig „zsák“-ot. Nekünk ez csak hátizsáko, ha tetszik, ha nem. Fontos viszont kiemelni, hogy az általunk használt leírás vagy „helyesírás“ csak egy a sok más lehetséges közül.

A weboldal cigány nyelvű változata egy Nógrád megyében beszélt nyelvjárásban íródott. Nem állítjuk azt, hogy úgy a helyes, ahogy mi ezt vagy azt a szót ismerjük vagy leírjuk. Így is helyes, mert felénk így mondják, de úgy is helyes, ahogyan felétek mondják. Biztosan feltűnik majd, hogy a weboldalunkon a cigány és roma szavakat szinonimaként használjuk, amivel nem szeretnénk senkit sem megsérteni. Szerencsére ezzel a dilemmával nem kellett megküzdenünk a weboldal cigány nyelvű változatában, mert a cigány nyelvben csak a roma szó használatos.

Ha te sem szeretnéd tétlenül nézni ennek a nyelvjárásnak az eltűnését, vidd hírét az oldalunknak, lájkold, oszd meg és írd meg nekünk a véleményedet vagy építő jellegű kritikádat!

Az oldal böngészéséhez hasznos időtöltést és jó szórakozást kívánunk!

Oláh Lídia „Suni“ és Zuzana Bodnárová „Zsuzsi“

SUNI
Oláh Lídia
ZSU
Zuzana Bodnárová

Kapcsolat

Az összes mező kitöltése kötelező!
x

Kérjük írja be a képen látható karaktereket!

Az oldalon CAPTCHA-t használunk a robotok kiszűrése érdekében.

x